6 augustus 2021 - Geschreven door Linda

Gaatjes schieten bij kinderen, alles wat je wilt weten!

Zoals je misschien wel weet, schiet ik zowel gaatjes bij volwassenen als bij kinderen. De mening is vaak nogal verdeeld als het gaat om gaatjes schieten bij kinderen. Wat is de juiste leeftijd? Is het niet zielig of gevaarlijk voor mijn kindje? Hoe verzorg ik het op de juiste manier? Vragen die ik mij goed kan voorstellen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je gaatjes laat schieten bij jouw kind. 

Vanaf welke leeftijd mag je gaatjes schieten bij kinderen?

Gaatjes kunnen al snel naar de geboorte gezet worden. Al is hier wel een hoop om te doen geweest de laatste tijd. Niet iedereen is het er namelijk mee eens dat er ‘zomaar’ gaatjes geprikt mogen worden in de oren van een kindje dat daar nog geen toestemming voor kan geven. Het is goed om te weten dat er in Nederland geen minimumleeftijd is waarop gaatjes geprikt mogen worden bij kleine kinderen. 

Zelf hanteer ik de regel dat een kind het écht zelf moet willen. Als een kindje plaatsneemt in de stoel, dan toch de bibbers krijgt en aangeeft het niet meer te willen, geef ik daar gehoor aan. Niet altijd even leuk voor de moeder, maar ik vind het belangrijk dat een kindje achter de keuze staat.

Nou heb je natuurlijk gevallen dat een kindje nog zo klein is dat het niet kan aangeven of het wel of geen gaatjes wil. Dan volg ik daarin wat de moeder graag wil. 

Hoe verzorg je pas geprikte gaatjes?

Eén belangrijk advies: ontsmetten en één keer naar links en naar rechts draaien. Op die manier voorkom je dat de oorknopjes vast gaan zitten en herstelt het gaatje zich mooi. 

Bij het gaatjes schieten, haal ik altijd pas de oorbel uit de steriele verpakking als het kindje deze gekozen heeft en er klaar voor is. Op die manier komen er zo min mogelijk bacteriën bij. Uiteindelijk is het toch een open wondje wat extra gevoelig is voor infectie. Het ontsmetten kan je doen met wat verzorgende en kalmerende druppels. Het kan even prikken, maar na een paar dagen voel je daar steeds minder van. 

Je moet de oorlellen minstens 6 weken extra goed schoonhouden.

gaatjes-schieten-bij-kinderen

Dé oorbellen als tweede stap na de prik oorbellen 

Het is belangrijk om niet ‘zomaar’ oorbellen te kiezen. Je wilt natuurlijk het beste voor je kind en dat kan nu met onze Tiny Tips kinderoorbellen. 

Ik raad altijd aan om gedurende 6 tot 12 maanden na het zetten van de gaatjes uitsluitend oorbellen te dragen van chirurgisch staal, echt goud of een ander hypoallergeen metaal. Waarom? De gaatjes zijn vaak na 6 weken wel ‘geheeld’, maar het lichaam is nog helemaal niet gewend aan andere, huidonvriendelijke metalen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een metaal allergie of een huidallergie. En dat willen we natuurlijk voorkomen!  

De Tiny Tips zijn uitsluitend van chirurgisch staal of verguld goud waardoor ze dus uiterst huidvriendelijk zijn. Daarnaast is ieder paar oorbellen gesteriliseerd en zit het in een verzegelde verpakking. Op die manier voorkom je dat er bacteriën bijkomen voordat het oorbelletje in het oor zit. 

Door de ruime keuze kan ieder kind zijn favoriete paar uitzoeken. Hieronder zie je enkele voorbeelden:

1 comment

  1. Jolanda schreef:

    Ook bij volwassenen schiet Lin gaatjes. Voor mijn 2e gaatje in mijn oorlel ben ik bij haar geweest. Na een warm welkom neemt ze eerst samen alles rustig met je door. Heel precies bepaalt ze met een stift in overleg de plek en pas als jij tevreden bent, wordt het gaatje geschoten. Ik ben fijn geholpen én heel blij met mijn 2e gaatje. Over 6 weken wil ik zelfs terug voor een 3e gaatje.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *